De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 364,53 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 547,35 punten. De CAC 40-index in Parijs daalde 0,2 procent. De DAX in Frankfurt noteerde onveranderd en de FTSE in Londen daalde 0,1 procent.
Op macro-economisch gebied bleek dat de Franse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent is gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Die krimp was iets sterker dan verwacht. De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,1 procent. Europa’s grootste economie groeide daarmee minder sterk dan verwacht.
KPN
In Frankfurt steeg ThyssenKrupp meer dan 3 procent. Het Duitse staalconcern heeft honderden miljoenen euro’s verlies geleden in het afgelopen kwartaal en gaat het aantal administratieve functies met 3000 terugbrengen tot 12.000. Het verlies werd veroorzaakt door een eenmalige afschrijving op verlieslatende fabrieken in de Verenigde Staten en Brazilië. Het bedrijf handhaaft desondanks de verwachting voor heel het boekjaar.
KPN won 2 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. Het telecomconcern heeft aanmeldingen ontvangen voor 97,4 procent van de aandelen die worden aangeboden bij de claimemissie die circa 3 miljard euro moet opleveren.
Shell
Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was Shell met een min van 1 procent. De Europese Commissie heeft dinsdag invallen gedaan bij oliebedrijven Shell, Statoil en BP. Brussel vermoedt dat de ondernemingen prijsafspraken hebben gemaakt en de olieprijs hebben gemanipuleerd.
Bij de kleinere fondsen zakte Ordina ruim 6 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. De automatiseerder heeft een moeilijk eerste kwartaal achter de rug. Het herstel van de laatste maanden van vorig jaar zette niet door en de resultaten kwamen slechter uit dan in het eerste kwartaal van 2012.
De euro had te lijden onder de zwakke macrocijfers uit Duitsland en Frankrijk en 1,2892 dollar waard, tegen 1,2970 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 93,72 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 102,16 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl